Luister hier naar de podcastaflevering:
Lees hier de transcript:
Marjolein: Hallo en welkom bij de Dynamic Dutch podcast, de podcast voor Nederlandse conversaties. Ik ben Marjolein.
Elise: En ik ben Elise. En vandaag gaan we het hebben over wat Nederlanders graag eten in de winter. Ja Marjolein, want wintergerechten zijn wel een beetje anders dan zomergerechten, toch?
Marjolein: Ja, absoluut. En wat is een gerecht? Een gerecht is een combinatie van ingrediënten, ja, en een combinatie van ingrediënten dus lasagne, pizza, et cetera. De Nederlandse wintergerechten zijn totaal anders dan zomergerechten. Ja, in de zomer eet misschien salades, maar in de winter eten heel veel aardappels. Ja, wat zijn aardappels, Elise?
Elise: Oh, aardappels zijn knolgroentes die onder de grond groeien.
Marjolein: Ja, onder de grond. Ja, inderdaad. En jij woont in Peru. En in Peru hebben jullie wat? Tachtig soorten aardappels of meer?
Elise: Veel meer nog. Volgens mij wel honderden.
Marjolein: Ja, precies.
Elise: En van aardappels maken we natuurlijk ook friet, ook bekend als patat, maar patat is iets wat je het hele jaar door kan eten dus daar gaan we het niet over hebben. Kan jij een voorbeeld geven van een typisch wintergerecht dat we in Nederland eten?
Marjolein: Absoluut. Een typisch wintergerecht is natuurlijk boerenkoolstampot. Ja, niet alle mensen kennen het. In Nederland wel, maar niet alle toeristen kennen boerenkoolstampot. Niet alle toeristen kennen het. Ik denk dat… sommige expats het kennen. Wat is boerenkoolstamppot? Het heeft dus aardappels. Het heeft aardappels. Het heeft boerenkool. Boerenkool is een groene groente. Dus het heeft boerenkool, aardappel… Wat heeft het nog meer, Elise?
Elise: Er zit soms ook spek in, kleine stukjes spek dus dat komt van varkensvlees en meestal ook, in ieder geval op de meest traditionele manier, een hele grote worst. Aha, die heet rookworst en die leggen ze er dan zo bovenop of die snijden ze in plakjes in kleine stukjes. En volgens mij doen sommige mensen er ook blokjes kaas in of is dat bij een ander recept? Ik weet het niet zeker.
Marjolein: Misschien in jouw familie, maar de meeste mensen doen er geen kaas in, nee, maar wel weer met aardappel dat is ook typisch in de winter, dat is waar, aardappelpuree. Aardappelpuree heeft soms blokjes kaas. Dat is ook lekker, ja. Soms blokjes kaas of een beetje melk of boter, maar boerenkool heeft vaak geen kaas. Rookworst is inderdaad traditioneel en in Duitsland is worst ook populair. In Nederland hebben we dan in boerenkoolstamppot vaak worst en ze hebben ook de vegetarische versie vegetarische rookworst. Heb jij die gegeten?
Elise: Nee, en ik zat inderdaad net te denken, oh, maar wat doen mensen dan die vegetarisch zijn? Want het is zo traditioneel om boerenkool, waar in principe niet per se vlees in hoeft te zitten, hè, het kan zonder spek, maar die rookworst erbij is toch wel lekker. Dus nee, ik heb eigenlijk geen vegetarische of veganistische rookworst geprobeerd, maar ik zou het wel willen proberen.
Marjolein: Ja, ik heb het ook niet gegeten, maar ik heb het wel veel in de supermarkt gezien. Omdat het inderdaad… Het hoort erbij. Het is een deel van dit gerecht. Het is een ingrediënt van dit gerecht. Dus vaak als één persoon van de familie vegetarisch is, dan koopt de vader of de moeder de vegetarische rookworst.
Elise: Weet je wat ik denk trouwens waar die kaas vandaan komt? Ik denk dat ik in de war was met hutspot en dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als boerenkool, maar niet, als ik het goed heb, is het zonder de groente boerenkool maar het is wel met aardappels dus een soort aardappels. Aardappelpuree maar met wortel en stukjes kaas. En ook ui, denk ik. Weet jij nog wat de ingrediënten zijn van hutspot?
Marjolein: Goede vraag. Ik heb hutspot een keer gemaakt toen ik in Nieuw-Zeeland woonde. Dit was… Wow, in 2012 heb ik hutspot gemaakt. Iedereen van de universiteit moest een recept maken uit zijn land. En ik kon boerenkool niet vinden. Ja, wat is boerenkool? Het was niet simpel in die tijd. En toen heb ik hutspot gemaakt, want hutspot is met aardappel inderdaad wortel en ui. Ik denk opnieuw dat ik geen kaas heb toegevoegd, maar het zou wel lekker zijn. Ik vind kaas een goede toevoeging een goed ingrediënt, maar ik denk dat het weer ligt aan je familie of aan het recept. Er zijn natuurlijk veel verschillende versies van het recept, dus als je een hippe hutspot wil maken, dan kan je absoluut kaas toevoegen als ingrediënt. Ja, maar volgens mij heeft mijn moeder dat nooit gedaan, nee.
Elise: Oké je zou kunnen zeggen, misschien gebruikt mijn familie wel extra veel kaas en dan zijn we dus echt best wel kaaskoppen. Kaaskoppen is best wel een grappige uitdrukking, want dat gaat eigenlijk over twee dingen. Kaaskoppen, een kaaskop is een woord dat we gebruiken om iemand uit Nederland te beschrijven. En het komt (van)… Er zitten eigenlijk twee redenen achter. De eerste is dat we veel kaas eten en maken. Maar ook, volgens mij, omdat van oudsher vroeger waren heel veel mensen in Nederland blond. Zoals jij. Blond haar. En blond …. kaas een beetje dezelfde kleur. Dus daar komt het vandaan. Dus misschien waren wij echt de kaaskoppen. Alhoewel… ik ben niet blond. Ik heb natuurlijk bruin haar. Maar ja, het is wel gek dat ik dat dan zo herinner. Maar zoals je zei je kan heel makkelijk variëren met recepten.
Marjolein: Ja, absoluut. En in mijn familie is het dus wel heel typisch om aardappelpuree met kaas te eten. Dus die combinatie ken ik wel. Aardappelpuree met kaasblokjes. En kaaskoppen inderdaad, leuk dat je dat zegt, dus een persoon die veel kaas eet, maar… Dus ook inderdaad blond haar misschien, ja. Interessant, interessant.
Elise: En wat dacht je bijvoorbeeld van erwtessoep? Want ik vind boerenkool en hutspot, hutspot vind ik niet zo heel lekker, boerenkool wel.
Marjolein: Nee ik ook niet.
Elise: Nee hè, ja. Maar erwtensoep vind ik wel heel lekker. Wat vind jij eigenlijk van erwtensoep? Vind je dat ook lekker? Heb je het wel eens gemaakt?
Marjolein: Ja, erwtensoep vind ik echt heel erg lekker. Dat eet ik graag als ik in Nederland ben en het winter is. Ja, het heeft dus doperwten, erwten. Dat zijn van die groene kleine dingetjes. Ja, het is een groente. En daar maken we soep mee. En soms heeft het denk ik ook aardappel weer, hè?
Elise: Ik denk het wel. Maar sowieso zit er volgens mij ook weer rookworst in, toch? Stukjes rookworst.
Marjolein: Ja, het is winter, dus we willen aardappel en worst. Dat is de conclusie. Ja, inderdaad het heeft doperwten vaak, dus ook aardappel, worst inderdaad. Of dus de vegetarische worst als je vegetarisch bent. Soms ook wat spek, denk ik.
Elise: Ja, dat dacht ik ook. Maar ja, nu weet ik niet meer zeker of dat dan een recept was van mijn familie of van het traditionele recept. Maar ja, dat zou kunnen.
Marjolein: Ja, en natuurlijk, ja, groenten et cetera. Ik vind het wel heel erg lekker. Nou Elise, mijn vraag voor jou is, heb je wel eens deze traditionele gerechten gemaakt? Heb je boerenkool gemaakt? Heb je erwtensoep gemaakt?
Elise: Ik heb zeker wel boerenkool gemaakt, zelfs hier in Peru, want toevallig… ik woon eigenlijk op een boerderij en de mensen van de boerderij hebben dus boerenkool. Die verbouwen daar boerenkool. Ik kan boerenkool, de groente boerenkool, van hen kopen. En natuurlijk zijn er aardappelen. Er bestaat hier, er is hier geen rookworst, maar dat is niet erg. We doen het dan met een ander soort vlees of een hamburger of zo, of spek. Dus dat heb ik wel een aantal keer gemaakt. Erwtensoep heb ik volgens mij wel één keer gemaakt of geprobeerd te maken toen ik in Engeland woonde. Maar ik weet het niet helemaal zeker. En jij?
Marjolein: Ja, ik heb dus hutspot een keer gemaakt, maar ik vond het ook eigenlijk niet zo lekker, wat we al zeiden. Ik denk dat ik hutspot niet zo lekker vind, omdat het veel ui heeft. En ja, ik vind boerenkool wat milder. Boerenkoolstamppot is milder. Enne … Maar ik heb boerenkoolstamppot denk ik nog nooit gemaakt. En erwtensoep al zeker niet. Ik denk: oeh, erwtensoep is wat moeilijker om te maken denk ik. Dus nee, als ik in Nederland ben in de winter, dan koop ik het gewoon en dat is het. Nou, misschien kan je dat op je to do list zetten om dat een keer te proberen als je wil. Boerenkool is heel makkelijk.
Marjolein: Nou, wat geen gerecht is, maar wat we wel in de winter eten, zijn pepernoten. Ja, pepernoten of kruidnoten, dat is een andere naam. Pepernoten of kruidnoten eten we voor Sinterklaas in de winter, dus ja, eind november begin december. Die heb ik een keer gemaakt en dat was superlekker. Ja, dat was echt een succes. Heb jij een keer pepernoten gemaakt?
Elise: Heel vaak, want ik had een keer een heel goed recept gevonden en die werkt supergoed. Het enige wat belangrijk is als je niet in Nederland woont is dat je die mix van de specerijen hebt. Er zit kaneel in en gember en nog wat andere dingen. Die moet je wel hebben, want het is wel moeilijk om al die kruiden dan, hè, te pakken en te malen. Dus het is beter om dat zakje te hebben of een potje waar dat al in zit. En dan is het heel makkelijk. En dat is ook één van mijn favoriete winterkoekjes, zeg maar.
Marjolein: Ja, precies. Het zijn winterkoekjes, goed gezegd. En dus je moet de koekkruiden hebben. Dus kruiden, inderdaad specerijen, een mix van specerijen. Die had ik niet. Dus ik heb al die ingrediënten gezocht en gevonden. Maar het was echt niet simpel. Dus wat was het? Jamaicaanse peper en anijs en gember en kardemom en alles. Ja, het was veel werk, maar het was wel een succes.
Elise: Dus je zou kunnen zeggen dat het de moeite waard was. Het was de moeite waard.
Marjolein: Ja, het was de moeite waard. Inderdaad.Nou, nu eigenlijk de vraag aan jullie. Wat hebben jullie geprobeerd? Hebben jullie ertwensoep gegeten? Hebben jullie boerenkoolstamppot gegeten? Hebben jullie ook iets gemaakt? En de laatste vraag is… Welke wintergerechten zijn typisch in jouw land? Ja, wat eten jullie in de winter?
Elise: Ja, daar zijn we heel benieuwd naar. Dus zet het maar in de comments of het kan op Facebook, het kan ook op Instagram. En we zien jullie bij de volgende aflevering.
Marjolein: Tot dan! Doei!
Book a Free Discovery Call
Do you want to start with Dutch classes? We can help you! Book a FREE discovery call so you can explain your needs and preferred way of learning and we can evaluate your current level and set up a learning plan that fits you.
See you soon!
Let’s go to the market in Dutch!
Do you know the vocabulary at the (super)market? Download this free lesson to practice with essential Dutch words and conversations.
Leave a Reply